Hakumetsällä ollaan lumien sulettua käyty ahkerasti. Mikäs siellä käydessä, kun koira toimii ja on motivoitunut. Olen myös pyytänyt satunnaisesti treenikavereita suunnittelemaan meille peruskoetreenin kaikkine tottisosioineen. Toistaiseksi koira on toiminut erinomaisesti, ilmaissut hyvin ja liikkunut alueella hyvin lukien hienosti ohjaajan vartalonsuuntia. Ohjaajan etsintäsuunnitelmissa olis ehkä ollut petrattavaa, mutta tärkeintä on, että koira on vihdoinkin saatu vireeseen. Ja kaikki kolme treeniä ovat "menneet läpi", joten hyvällä mielellä vain eteenpäin.

Kallion Koirakerho järjesti jäsenilleen möllitoko-kilpailun pari viikkoa sitten. Osallistuimme Justuksen kanssa Nakki-luokkaan, jossa suoritettiin siis avoluokan liikkeitä helpotuksin sovellettuina ja välipalkkaus sallittiin. Justus motivoitui erinomaisesti palotelluista Dentastixeistä ja toimi melkei kuin juna. Ohjaaja mokasi parikin kertaa antamalla mm. väärän käskyn tai aloittamalla liikkeen ennen tuomarin lupaa. Siitäkin huolimatta Justus voitti luokan. Olin villistä pojastani todella ylpeä. Pisteet ja kuvaukset liikkeistä alla:

Luoksepäästävyys: 10 p (koira pysyi siivosti perusasennossa ja antoi tervehtiä avoimesti. myös juoksutarkastus, joka tasapuolisuuden vuoksi tehtiin myös uroksille, sujui ongelmitta)

Paikalla makaaminen: 9 p (paikalla oli koulutuksessaan hyvin alussa oleva koira, joka yritti käydä viereisen koiran päälle kesken ryhmäpaikkamakuun. tästä provosoituneena justus nousi istumaan, mutta ei liikkunut paikaltaan ja meni takaisin maate komennuksen jälkeen. yksi piste vähennettiin siis siitä.

Seuraaminen kytkettynä: 9 p (seuraaminen ei ollut tiivis ja jouduin hieman hoputtaa justusta täyskäännöksessä. vähennettiin yksi piste.)

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9 p (tässä olisi saanut pysähtyä ja käskeä koiran maahan, mutta yritin suoraan liikkeestä. koira empi hetken seisten ja annoin tuplakäskyn. yksi piste vähentyi.)

Luoksetulo 10m: 10 p (tässä ei ongelmaa. koira tuli vauhdilla suoraan sivulle perusasentoon)

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10 p (tätä "seis" -käskyä on hakumetsällä ja elämässä harjoiteltu niin paljon, että sujui erinomaisesti)

Estehyppy: 5 p (koira suoritti liikkeen täydellisesti, vaikka sitä on harjoiteltu vain pari kertaa. vähennykset tulivat siitä, että ohjaaja aloitti liikkeen ennen tuomarin lupaa ja koira ennakoi esteen ylityksen jälkeen suoritettavan perusasennon, kun tulin sen viereen.)

Kokonaisvaikutus: 10 p (itsekin olin erittäin tyytyväinen)

Yhteispisteet kertoimilla laskettuna: 163 p ja sijoitus 1.

Ehkä voisimme korkata avo-luokan joskus syksyllä. Jäänee nähtäväksi.

 

Justus myös luonnetestattiin kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä. Luonnetesti oli Lappalaiskoirat Ry:n järjestämä ja pidettiin Turun Vätissä 14.5.2011. Tuomareina testissä olivat Carita Koskinen ja Sirkka Lempinen. Koira näytti testissä ihan itseltään ja sai tuomareilta söpöyspisteitä extrapisteinä. Vaan ihmekös tuo, kun testin alkaessa Justus hakeutui nojailemaan tuomarin jalkaan ja nosti tassun rapsutuspyynnön merkiksi. On se vaan sellanen. Kotiintuomisina saimme mukaamme pisteitä +174 ja laukausvarma. Erinomainen tulos mielestäni ja kuvaa kyllä koiraani, mikäli tässä kolmen yhteisen vuoden aikana olen sitä yhtään oppinut tulkitsemaan. Alla osa-aluepisteet ja lyhyt kuvaus testistä.

Toimintakyky +1, kohtuullinen

Terävyys +3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +3, kohtuullinen, hillitty

Taisteluhalu +2, kohtuullinen

Hermorakenne +1, hieman rauhaton

Temperamentti +3, vilkas

Kovuus +1, hieman pehmeä

Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukauspelottomuus +++, laukausvarma

 

Testialueelle tullessamme Justus oli hyvin vireällä tuulella, vaikka vettä satoi ripsotellen ja maa oli lätäköillä. Heti tuomaria haistettuaan Justus meni tuomarin polven viereen kyhnöttämään ja vaati rapsutuksia -ja saikin niitä. Tuomarin kanssa Justus ei leikkinyt, minun kanssani vähän, mutta ei syttynyt suuresti.

Kelkan ilmestyessä näkyviin, Justus ensin tuijotti sitä muutaman sekunnin, kunnes alkoi hurjana huutaa kirosanoja, eli haukku irtosi kunnolla. Missään vaiheessa Justus ei kiristänyt remmiä mihinkään suuntaan ja pysyi minun edessäni hyvin pitkään. Vasta kelkan tullessa muutaman metrin päähän minusta, siirtyi Justus vasemmalle sivulleni ja jatkoi haukkumista siitä. Ei siis siirtynyt taakseni missään vaiheessa. Kelkalle piti aika pitkään haukkua, mutta yhdessä sitä tutkimme ja Justus uskalsi sitä haistella. Satunnaisesti tuo kuitenkin vielä tuhahteli sille seuraavaan paikkaan siirtyessämme.

Uhkaava ihminen sai muutaman haukun aikaan, mutta heti kepin laskettua ja hupun lähtiessä pois päästä, palautui Justus ja oli tuomarin ystävä. Jäi myös oikein mielellään tuomarin luokse, kun tuli minun vuoroni kutsua koira luokse. Kun kutsuin koiraa, se mietti sekunnin ja sitten juoksi vauhdilla luokse. Mikä lie mietintätauko, mutta tästä päätellen se ei ainakaan ahdistunut juuri sitä ennen meitä kohti hyökänneen ihmisen seurassa.

Haalaria Justus väisti remmi kiristyen, muttei haukkunut. Uudestaan mennessämme ei kovinkaan väistänyt maassa lojuvaa haalaria, eli palautui siitä nopeasti. Kulki kyllä kohtalaisen pitkällä remmillä oikealla puolellani (haalari oli minun vasemmallapuolellani). Peltitynnyrille sanoi muutaman sanan, mutta yhdessä sitä mentiin katsomaan takaisin tullessa ja häntä heilui hieman jännittyneenä siinä vaiheessa.

Pimeässä huoneessa Justus ilmeisesti haisteli kaikkea siellä ollutta, koska tuomarit joutuivat pariin kertaan kutsumaan sitä kohti minua. Iloisesti häntä heiluen se kuitenkin tämän jälkeen löysi tiensä minun luokseni ja parin tuomarin kutsun jälkeen löysi minut melko nopeastikin.

Seinässä yksin ollessaan Justus haukahti pariin kertaan sitä uhkaavalle ihmiselle, muttei kantanut kaunaa ja oli melko tyynenä, kun sen menin siitä irroittamaan. Enemmän sitä ahdisti paksu panta ja seinässä oleva kettinki, jotka laitoin testipannan lisäksi sille. Ilmeisesti se on täysin vakuuttunut siitä, että ihmiset ovat mukavia. Ja samoin tulkitsivat myös tuomarit.

Laukaukset Justus huomioi korvat pystyssä, mutta ei hätkähtänyt yhtään ja jatkoi tyytyväisenä haistelua niiden kuulemisen jälkeen. Laukausvarmaksi siis merkattiin.

Tuomarit kehuivat Justusta ihmistä kohtaan luottavaiseksi ja ylettömän söpöksi koiraksi. Lisäksi mainitsivat siitä, että koira olisi varmasti puolustanut minua hanakammin, mikäli olisin esimerkiksi kelkalla oikeasti pelännyt. Tästä olen samaa mieltä, sillä kaupungissa on välillä tullut joitakin uhkaavia ja pelottavia tilanteita, joissa koira on osoittanut puolustushaluaan selvästi. Lisäksi tuomarit olivat sitä mieltä, että koira soveltuu oikein hyvin hakukoiraksi luoksepäästävyytensä ja ihmisystävällisyytensä vuoksi. Erinomaista.  Kun odottelimme tuloksia, teki Justus pedin itselleen keskelle Kielonlehtimätästä ja meni sinne rullalle makaamaan. Jotenkin se oli kovin tunteellinen hetki ja jollain tapaa enteellinen, sillä...

Hyvästä käytöksestä seuraa aina palkka. Kesäkuun toisella viikolla meille muuttaa pieni porokoiranarttu, Kielo. Viralliselta nimeltään söpöliini on Nutukas Päivänporotus. Kielo kiipesi syliini ja katsoi vaativasti silmiin. Kielo repi huiviani, sekä housujani ja juoksi pienet viisiviikkoisen pystyt korvat liehuen luokseni, juosten samalla sydämeeni. Kielo on mukavan itsenäinen, mutta kontaktinhaluinen. Sopivallatavalla näen myös taistelutahtoa. Toivomme, että Kielo täyttää oman paikkansa laumassamme ja juurikin mukavana koirana ja Justuksen kaverina.